Miksi aloin opiskella liiketaloutta?

05.06.2024

Vuonna 2020 oli koronapandemia, asuin Imatralla, eikä minulla ollut töitä ja olin juuri valmistunut kuvataiteilijaksi. Luin lehtiartikkelin Ukranalaisesta naisesta joka oli syntynyt Lappeenrannassa ja siksi sai lopulta perheineen jäädä Suomeen. Aikuistuttuaan opiskeli Virossa liiketaloutta ja lanseerasi oman kampaamotuotteen. Ja taisi olla ihan menestynyt yrittäjänä. Ymmärsin että minun täytyy opiskella liiketaloutta ja alkaa itsekkin yrittäjäksi. Aloin etsimään netistä tietoa, missä voisin opiskella liiketaloutta. Hain moneen paikkaan kuten Helsinkiin opiskelemaan, mutta ovet avautuivat aivan läheltä, ammattiopistosta Samposta.

Sielä oli parhaat opettajat ja paras ryhmä oppilaita joihin olin siihen mennessä törmännyt! Meidän luokalla oli ihanan hauska ja hyvä kombo erilaisia koomisia tyyppejä. Me naurettiin, näyteltiin ja oltiin tosi hyviä ryhmätehtävissä, joita saimme poikkeuksellisesti rajoituksista huolimatta tehdä. Harjoiteltiin erilaisia ongelmallisia skenaarioita mitä voi olla työyhteisöissä ja mietittiin tapoja edistää työhyvinvointia. Näyttelimme erilaisia tilanteita ja niihin keksittiin hyviä toimivia ratkasuita. Saatin tehtäväksi ryhtyä haamuostajaksi ja saimme ihan surutta rehellisesti kritisoida paikallisia yrityksiä ja niiden asiakaspalvelua. Huomasin että omasta yrityksestä haaveilevat tyypit onkin kaikkein rennoimpia.

Aloittaessamme opinnot tammikuussa 2021 koronaa oli vain vähän Imatralla. Sitä juhlaa kesti noin kuukauden parin verran kunnes aloimme opetella Teamsin käyttöä. Se oli hirveän ikävää kun välit katkesivat mukaviin koulukavereihin joihin oli juuri ehtinyt tutustua. Kavereista oli muutenkin puutetta niin syrjäisellä seudulla, ja nyt peli muuttuikin todella kylmäksi. Samaan aikaan kaupassa sai kuitenkin asioida ja viipyä kuinka monta tahansa ihmistä yhtä aikaa. Niin tai näin, niin se oli, ja niin se meni. Näihin tyyppeihin en ole enää missään yhteydessä kun jäivät sinne Etelä-Karjalaan muutettuani takaisin kotiini Tampereelle, mutta mietin edelleen miten mahtava luokka meillä oli!

Ja miten mahtava opettaja! Ope oli meidän oppilaiden puolella joka asiassa! Harjoitteluissa piti meidän puolia jos työnantajat kohteli kaltoin. Annan 100 pistettä tälle opelle sen tekemästä työstä! Me kaikki luotettiin tähän opettajaan. Samaa en voi sanoa muista oppilaitoksista kun puhutaan työharjoitteluista ja opiskelilijoiden työhyvinvoinnista.

Sinä vuonna Sampoon tuli peräti 3 kultamitalia SAKUstars kilpailusta ja itse toin yhden pronssimitalin. Mitalit tulivat musiikista, runosta ja kuvataiteesta. Oli mahtavaa olla yksi niistä taitavimmista tyypeistä! Etelä-Saimaa kertoi lehdessä minun "napanneen pronssia!" Se oli kyllä aika huvittavaa, että miten ne nyt noin sen kirjoitti?

Katsoessani tilin saldoa tasan 3 vuotta sitten ihmettelin kuka avokätinen sponsori mahtaa olla Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä? Sitten tajusin saaneeni stipendin! Istuin Itähelsinkiläisellä terassilla ja aurinko paistoi. Katsoin puhelimeltani Youtubesta suorana Lappeenrannassa kuvattua ja juonnettua Sampon valmistujaisjuhlaa, se oli paras juhla mitä oon katsonut etänä. Stigg Dogg esiintyi, oli ihan huippu juontajat ja kaikki oli ihan pro. Sitten ne vielä esittivät mun pronssivideon Trawelling Inwards. Ja seuraavaksi.... en voinut uskoa. Hurja työ ja nyt kaikki sai nähdä sen suorana Sampon valmistujaisjuhlista! Kova treeni ei valunut hukkaan.

Videota varten harjoittelin koulun jälkeen pari tuntia päivässä kahden viikon ajan ja olin aivan poikki joka treenin jälkeen. Editointiin meni hurja määrä tunteja ja videosta syntyi toinen mokoma erilaisia versioita. Suunnittelin ja kuvasin kaiken itse. Sinä vuonna teemana oli yksinkertaisesti "näytä taitosi" ja videon musiikin on tehnyt Hy-Psy aka Alexander Romanov joka soittaa progressiivista trancea.

Sampon valmistujaisjuhlan vuodelta 2021 voi katsoa youtubessa https://m.youtube.com/watch?v=dRvjrUC82F0&list=LL&index=2&t=1220s&pp=gAQBiAQB
 

ja pronssivideo on kohdassa 17.09

Lähdin Etelä-Karjalasta ja palasin voittajana takaisin kotiin Tampereelle vuosien jälkeen. Siitä alkoi uus luku elämässä.